tiistaina, maaliskuuta 13, 2007

Kysymyksiä puhujista ja kirjoittajista

Viime aikoina ovat minun kohdistumattoman ja mihinkäänjohtamattoman kiinnostukseni kohteena olleet australialaiset aksentit. Pohdinnan saattoivat alkuun jo Housen Jesse Spencer sekä Claudia Black nykyisessä Stargate SG1 -roolissaan, ja australialaisuutta pursuavan Farscapen katsominen on tietysti lisännyt sitä. Mistä johtuu se, ettei kenelläkään toisella ole sellaista aksenttia kuin Claudia Blackilla? Ja mistä taas se, että niin tavattoman monella on samanlainen aksentti kuin Jesse Spencerillä? Onko Claudia ehkä Australian ainoa näyttelijä, joka ei ole kotoisin Melbournesta? Mistä saisin selkeitä, alueen ja koulutustason mukaan jaettuja murrenäytteitä, jotka selventäisivät tätä tärkeää asiaa? Ja kun tätä murretietokantaa nyt ryhdytte valmistamaan, tehkää samalla sellainen myös USA:n etelä- ja keskiosista, jotta pääsisin siitäkin asiasta lopulliseen ymmärrykseen.

Päivän Farscape-uutisissa: olen nyt saavuttanut kolmannella kaudella sen vaiheen, jota en ensimmäisellä kierroksella enää jaksanut katsoa. Kaikki on siis nyt uutta ja hämmästyttävää. Ja kyllä se hämmästyttääkin. Sarja on ainutlaatuisen epätasainen, horjuva, rohkea, synkkä ja intensiivinen. Harvoin, jos koskaan, olen tuntenut tällaista epämukavuudensekaista jännitystä tv-sarjan tekijöiden puolesta: "Mutta... Miten te nyt tällä lailla? Mitä tämä oikein on? Miten te muka tästä kirjoitatte itsenne ulos? Miksi teitte näin? Tsempatkaa! Pysykää rohkeina! Te pystytte tähän kyllä! Juokaa paljon kahvia! Tai... ehkä vähän vähemmän?"

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Speech Accent Archive voisi olla kiinnostava, vaikka ei kylläkään kata aussiaksentteja mitenkään kovin tiheällä kammalla: http://accent.gmu.edu/

Taijamai kirjoitti...

Wee, ihana asia.
Raportoin välittömästi, että kahdella Sydneyn näytteellä ei ole Claudian salaperäistä aksenttia, mutta on kuitenkin ihan erilainen aksentti kuin se Jessen, Melbournen näytteen sekä kaikkien muiden australialaisten näyttelijöiden yhteinen aksentti.
Tämä värkki tulee tuhoamaan työtehoni lähipäivien ajaksi.

Kriisi kirjoitti...

Claudialla on aika "sivistynyt", lähes brittimäisen kultivoitunut tapa puhua. Liekö mahdollisesti opiskellut/työskennellyt emomaassa, mikä saattaisi vaikuttaa asioihin? Ja jos näyttelee Shakespearea, niin sekin saattaa jättää jälkensä.