keskiviikkona, toukokuuta 30, 2007

Mansikki

Nyt on ukkosta riittänyt. Yöllä oli nukkuminen katkonaista näin herkkäunisella, kun sekä rankkasade että jyrinä jylläsivät.
Tänään olen pohtinut sitä, onko olemassa oikea syy siihen, että lehmät lypsetään alkuillasta ja aikaisin aamulla, vai onko se vain perinne. Selväähän on, että lypsy on tehtävä säännöllisesti, eikä kauheasti yli 12 tunnin välein. Mutta onko lehmien kannalta merkitystä sillä, lypsetäänkö kuudelta aamulla ja kuudelta illalla, vaiko yhdeltätoista aamupäivällä ja yhdeltätoista illalla? Osaako kukaan kertoa? Kuka vastaa - kunnat, seurakunnat?

1 kommentti:

joy kirjoitti...

Lypsetäänkö ne sitten yhä aamuiltaisin, eiks nää älynavetat anna lehmien lypsää itse itsensä silloin kuin ne tykkää?

Vanhassa maailmassa tuo on täysin ymmärrettävää, valoisa aika on pakko käyttää hyväksi ja jos meinaa saada maatalon muutkin työt tehtyä, kannattaa aloittaa ja lopettaa päivä lehmien hoitelulla, ettei sitten tartte tulla kesken muitten askareitten pellolta tai metsästä takaisin soheltamaan.

Niin, ja se että lehmätkin elävät päivänvalon mukaan. Jos ne vähän tissi pullottaen nukkuisivatkin rauhassa, rupeavat ehkä levottomiksi ja stressaantuvat jos heräämisen jälkeen ei pian tule helpotusta?

Japanissa ei muuten vaihdella kesä/normaaliajan välillä ilmeisesti juuri maanviljelijöiden vastustuksen takia. Systeemi oli joskus aiemmin käytössä kyllä täälläkin mutta siitä luovuttiin. Elikoiden kanssa tunnin siirtymä olis ilmeisesti ihan sajraan vaikeaa.