perjantaina, helmikuuta 08, 2008

Ihmisälyn rajoilla

Ennen tämänpäiväistä opetustani panin alistuneena merkille, että käyttämässäni esikoulutehtäväkirjassa on taas päästy siihen kohtaan, jossa tehtäväksi annetaan värittää samat sanat samalla värillä. Tehtävässä on kolme eri sanaa, kukin kahteen kertaan. Vuodesta toiseen aloitan tehtävänannon käyttäen tätä mainittua ohjetta: väritä samat sanat samalla värillä. En uskoakseni masokismin takia, vaan siksi että epämääräisesti arvelen sen kehittävän lasten ymmärrystä. Vuodesta toiseen lapsiryhmäni ovat enemmän pihalla ja äimistyneitä kuin koskaan ovat olleet. Samat sanat samalla värillä on heille täyttä hepreaa. Hölynpölyä, kvanttitiedettä. He eivät kykene.
Kuten aina, tänäänkin kului tämän tehtävän hahmottamiseen niin paljon aikaa, että normaalin neljän tehtäväpaperin sijaan saimme tehtyä kaksi. Kummassakin ryhmässä. Nuo viisi kohtalokasta sanaa jäävät taas vuodeksi kummittelemaan uniini.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Väritetäänkö tässä sana punainen punaiseksi, vaiko vaikkapa kaksi talo sanaa punaisiksi?

-Nim. Ehkäpä siis myös esikoululaistasolla :)

Taijamai kirjoitti...

Tarkoitus on tunnistaa samanlaiset sanat. Niinkus että KÄRRY ja KÄRRY on samat! Mutta mä koen että se tehtävänanto on osa sitä tehtävää - juuri siksi kun se on heidän niin vaikea tajuta.