keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2007

Bimbo

Tänään Taijamai on ystävällisten Internetin ja isojen poikien avustuksella opiskellut sitä, mitä sähkö on. Tämä on sisältänyt paljon huutamista: "Niin mutta MIKSI?!" Niin mutta MIKSI siitä että elektroni liikkuu negatiivisen ja positiivisen välillä seuraa se, että välissä oleva televisio toimii? Isot pojat tietysti pillastuivat viskomaan kaikenlaisia ylimääräisiä sanoja kuten taajuusmuunnin ja vaihtovirran aaltokuvio, ja minä ryhdyin juomaan appelsiinimehua ja jupisemaan itsekseni. Ottaisivatkohan minut takaisin ala-asteelle?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Television toiminta riippuu televisiomallista. Perinteisessä kuvaputkessa kolme eriväristä hiukkastykkiä ampuu tyhjiön läpi hiukkasvirtaa yhteen pisteeseen fosforivuoratulla ruudulla ja magneettikenttien avulla pistettä siirretään niin että yksittäisestä väripisteestä muodostuu kuva. Pisteen väri (punainen, sininen, vihreä) riippuu siitä mitkä tykit ovat päällä ja missä suhteissa.

Sähköä tarvitaan siihen, että hiukkastykissä on negatiivinen varaus ja ruudun pinnassa positiivinen, joten elektronit virtaavat tykistä ruudulle eikä päinvastoin.