perjantaina, kesäkuuta 20, 2008
Pre-apokalyptiikka
Tänään olen vaikuttunut supertulivuorista. Ne ovat niitä, jotka ensin keräävät magmaa maan alle muutaman satatuhatta vuotta, että sitä on oikein kunnolla sitten kun aletaan purkautua. Kun sellainen viimeksi purkautui Kaakkois-Aasiassa 75 tuhatta vuotta sitten, tuli pieni jääkausi ja kaikkinainen elämän hankaluus maapallolla. Nyt Yellowstonen kansallispuiston alla paisuu magmasäiliö, jota on koottu ehkä 640 000 vuotta; viisaat arvelevat, että juuri sen supertulivuoren purkautumissykli on osapuilleen 600 000 vuotta. Vau. En oikeasti pelkää että vulkaaninen talvi (tätä termiä ei mahdollisesti ole olemassa, mutta jos ei ole, niin en tajua miksi. Re. volcanic winter) koittaa tässä elinaikanani, mutta pelkästään se, että se on mahdollista on aika huisi ajatus. Kyllä muuttuisi siinä kaikki kertarysäyksellä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Supertulivuoren purkauksesta on tietysti yhtä monta mielipidettä kuin on tiedemiestäkin, mutta jotkut pitävät Yellowstoneakin todennäkoisempänä maailmanlopun kandidaattina mainitsemaasi kaakkoisaasialaista tulivuorta; se on nimeltään Toba, tuhottomasti isompi kuin Yellowstone, ja sijaitsee Sumatralla samassa mannerlaatan nurkassa, joka on vuodesta 2004 alkaen tuottanut 8-9 Richterin maanjäristyksiä kerran vuodessa, kaksi parhaassa.
Meidän jälkeemme vedenpaisumus, tai sitten supertulivuorenpurkaus.
Toban sykliksi arvellaan kai 400 000 vuotta, joten sikäli siihen isoon jysähdykseen siellä pitäisi olla vielä aika turvallinen marginaali. Mutta ehkä tästä on jotakin eriävääkin tietoa :).
Ennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen, joten paha mennä spekuloimaan tulevasta, mutta en tiennyt että Toba olisi tähän asti noudattanut minkäänlaista säännöllistä sykliä. Jäämme odottamaan jännityksellä :-)
Lähetä kommentti